A szorongásos mentális betegségek tünetei és kezelésük

A legtöbben tapasztaljuk életünk során a szorongás kellemetlen tüneteit olyan fontos események alkalmával, mint egy nagyobb vizsga, állásinterjú vagy az első randi. A szorongás, mint mentális betegség viszont komoly félelemérzettel, aggodalommal és szomorúsággal, levertséggel jár, látszólag érthetetlen okokból. Kezelés nélkül ezek a betegségek a produktivitás hiányát és az életminőség drasztikus romlását eredményezhetik.
A szorongásos betegségnek legalapvetőbb fajtáit, és azok jellemzőit mutatjuk be a következő összefoglalóval.

Szorongás általános tünetei: 
Legalább 6 hónapja tartó krónikus, túlzott aggodalom már a hétköznapi események és tevékenységek esetén is. A szorongó beteg mindig a legrosszabbat várja minden helyzettől, még ha csekély esélye is van negatív kimenetelű történésnek. Mindezek mellett olyan fizikai tünetekkel kell megküzdeni, mint a fáradtság, remegés, izomfájdalom, fejfájás vagy hányinger.

Obszesszív-kompulzív megbetegedés, másnéven kényszerbetegség (OCD):
Legfőbb ismertetője az ismétlődő befurakodó, akaratlanul előtörő gondolatok vagy tevékenységek, amiket a beteg számára képtelenség kontrollálni.

Pánikbetegség:
A betegség jellemzői a pánikrohamok, hirtelen feltörő félelemérzet, rettegés, ami figyelmeztetés nélkül, ismétlődően tör elő. 

Fóbia:
A fóbiás betegségben szenvedőknek meg kell küzdeniük extrém, bénító félelemmel, egy olyan dologgal szemben, ami egyébként nem jelent veszélyt számukra. Ez a félelem bekorlátozza az illető életét, aminek következményében elkerül minden gyanús dolgot, tevékenységet, ami a félelem forrása lehet.

 

Poszttraumás stressz:
Olyan tartós panaszok tartoznak a poszttraumás stressz áldozatainak tünetei közé, amelyeket nagyon erős stressz hatást okozó esetek hívnak életre, mint a háború, az erőszak, valamilyen természetes katasztrófa, gyermekkori bántalmazás. Gyakori jelenség ilyen esetekben a rémálom, hirtelen visszatérő emlék, depresszió, ingerlékenység, düh és ijedtség.

Szociális szorongásos zavar:
Közösségi eseményektől, helyzetektől való félelem jellemzi ezt a betegséget, amennyiben az illetőnek ismeretlen emberek társaságában kell megjelenni, esetleg szerepelni. A beteg fél, hogy kellemetlenül viselkedik, ami gyakran a közösségi szituációk elkerülését eredményezi, és szenvedést, fizikai fájdalmat okoz, ha az ilyen események mégsem kerülhetők el.

Az említett betegségek nagyon hatékonyan kezelhetők, általában pszichoterápia és gyógyszerek együttes alkalmazásával, melyet a Mom Szent Magdolna Magánkórház pszichológusától megkaphat az illető. Amennyiben közeli ismerősön, családtagon, vagy saját magán felismeri valamely betegség tüneteit, kérjen segítséget minél hamarabb!