Tények és tévhitek az influenzáról

Minden évben van egy időszak októbertől januárig, ami az influenzáról szól. Ilyenkor minden egészségügyi praktikát bevetünk, hogy megússzuk ezt a betegséget, vagy legalábbis gyorsan túl legyünk rajta. Az alábbi pontokba összegyűjtöttük, mi az, ami igaz az influenzával kapcsolatban, és melyek azok a tévhitek, amelyeknek nem szabad hinni!

 

1.    Az oltástól elkaphatod az influenzát

Ez a mítosz olyan régóta kitörölhetetlen a közvéleményből, hogy már nem meglepő, ha össze vagyunk zavarodva ezzel kapcsolatban. Az igazság az, hogy az oltás által nem kapható el az influenza, mivel a vakcina már élettelen vírus részecskéket tartalmaz, ezért nem hathat úgy a szervezetre, mint a valódi vírus.

 

2.    Az egészséges fiataloknak nem kell aggódni a betegség miatt

Az igaz, hogy a betegség leggyakrabban a gyerekeket és az időseket, valamint a más betegségben szenvedőket veszélyezteti, de kisebb számban a teljesen egészséges szervezetben is megbetegedést okozhat.

 

3.    Az influenza megelőzhető, ha sokat mosunk kezet

 Természetesen nagyon fontos az alapos és gyakori kézmosás, az év minden szakaszában, de sajnos ez nem elegendő az influenza megelőzésére. Az influenza cseppfertőzéssel terjed, valamint fertőzött felület érintésével is könnyen elkapható.

 

4.    Ha oltást kaptunk nem kaphatjuk el az influenzát

Ez sajnos nem igaz, az influenza elleni védőoltás csupán 60 és 90 százalék közötti védelmet nyújthat, mivel az ellenszer összetételét kialakító kutatók nem ismerhetik előre a szezonban megjelenő összes aktuális vírusfajtát, ami abban az évben fertőzni fog. Tehát ha megkapjuk az oltást, mégis megbetegszünk, az azért van, mert egy olyan fajtájával találkoztunk az influenzának, amelyet a vakcina nem tartalmazott.

 

5.    Az antibiotikumok ellenszerei az influenzának

Mivel az antibiotikumok nem hatnak vírusokra, így az influenza ellen sem jelentenek védelmet. Az ismert antivirális gyógyszereket csak különösen veszélyeztetett esetekben alkalmazzák, ezekre nem érdemes építeni, inkább a megelőzésre fektessünk hangsúlyt ebben az időszakban.

 

+1. A sok C-vitamin bevitellel megelőzhető az influenza

Ez a régóta igaznak hitt praktika sem igaz. A rengeteg C-vitamin, amit az influenza megelőzése érdekében veszünk be, sajnos nem hat az ilyen jellegű megbetegedések ellen, vagyis nem ad immunitást az említett betegséggel szemben, azonban nem elhanyagolható immunrendszer erősítő szerepe. Ha mindenféleképpen természetes úton szeretnénk védekezni a vírusok ellen, inkább fogyasszunk kasvirág (másnéven echinacea) készítményeket, például mézzel ízesített kasvirág teát.

Megfázásos tünetekkel küszköd? Jelentkezzen be magánkórházunkba vizsgálatra és kezelésre, hogy minél hamarabb túl essen a betegségen és a fontos dolgokra koncentrálhasson.  Kapcsolatfelvétel: http://bit.ly/25wJNmN