Tények és tévhitek a szívbetegségekről

A szív egészsége érdekében minden nap 1 órát testmozgással kell tölteni.
Tévhit: A fizikai aktivitás valóban jót tesz a szívnek, de nem kell túlzásba esni vele. Orvosok a napi minimum 30 perc testmozgást ajánlják legalább öt alkalommal egy héten.

Az állkapocs- és hátfájdalom a szívinfarktus jele lehet.
Tény
: Habár a szívinfarktus leggyakoribb jele a mellkasi fájdalom, ez nem feltétlenül tartozik mindig a tünetek közé. Tünet lehet még légszomj, hányinger, izzadás valamint feledékenység, szórakozottság.

A margarin jobb a szívnek, mint a vaj
Tévhit:
A vajban nagyon sok a telített zsírsav, ami nem kedvező a szívnek. Viszont néhány margarinban még ennél is több ilyen káros zsír található, ezért helyette olívaolajat használjunk, ez egy finomabb, egészségesebb megoldás ételeink ízesítésére, sütésére.

Egy kevés aszpirin segíthet megelőzni egy újabb szívinfarktust.
Tény
: Az aszpirin segíthet megelőzni a vérrögöket, és mivel vérrögök a leggyakoribb okozói a szívinfarktusnak, ezért ajánlott minden nap egy alacsony dózis aszpirint bevenni. 

Szívinfarktus alatt a szív leáll.
Tévhit
: Szívinfarktus közben a szív majdnem minden esetben dobog, ilyenkor a vérellátás szünetel. Így a szív nem jut oxigénhez, ami kárt okozhat a szívben.

A sómennyiség bevitelének csökkentésével redukálódik a szívbetegségek esélye.
Tény
: Nem elég magát a sót kihagyni a lehető legtöbb étkezésből, figyelni kell a készen vásárolt ételekkel is. Felnőtteknek maximum 1500 milligram nátriumra van szüksége egy nap.

Több férfi hal meg szívbetegségben, mint nő.
Tévhit
: A férfiakat általában korábban éri el a szívinfarktus, de a menopauza után a nők is ugyan olyan számban lesznek áldozatai a betegségnek.

Az egészséges szívért érdemes hetente legalább kétszer halat fogyasztani.
Tény
: A halak olyan szív-barát tápanyagokat tartalmaznak, mint az omega 3 zsírsav, amely értékes a szívnek, és főleg a lazacban, makrélában található meg. A halat nem kedvelők számára omega 3 táplálék kiegészítő szedésről orvossal való konzultáció ajánlott.

A magas koleszterin csak a nem megfelelő étkezés következménye.
Tévhit
: Nagyon sok dolog befolyásolja a koleszterinszintet, egyik fő befolyásoló tényező a génállomány. Amennyiben a szülők és nagyszülők magas koleszterinszinttel rendelkeztek, nagy az esélye, hogy öröklődik a hajlam.