5 módszer - amivel segíthet depresszióval küzdő ismerősén

Tudta, hogy Magyarországon egyes becslések szerint a lakosság harmada szenved valamilyen szintű depressziótól? A statisztika alapján minden harmadik ismerősünk küzd ezzel a betegséggel, mégsem vesszük észre, vagy ha mégis, nem tudunk mit kezdeni vele.

Sajnos a depresszió nehezebben értelmezhető betegség, mint a fizikai társai, pl. a reuma vagy a magas vérnyomás, ráadásul hajlamosak vagyunk összehasonlítani a levertségérzettel, pedig a klinikai depresszió egészen más. Aki depresszióban szenved annak az egész világ egy kietlen akadálypálya, teli leküzdhetetlen nehézséggel és kétségbeeséssel. Tartósan fennálló egészségügyi rendellenesség, ami befolyással lehet az alvásra, étvágyraés minden mozzanatra, a depressziós betegek sokszor úgy érzik, soha többet nem lesznek képesek szeretni, örülni.  A betegség felismerését követően hosszú az út a gyógyulásig és sokat számít a környezet támogatása is.

Ha van olyan ismerőse, aki depresszióval küzd, a következő öt pontból megtudhatja, hogyan segíthet neki:

1. Segítsen segítséget találni! Óvatosan bátorítsa arra, hogy keressen segítséget. Esetleg felajánlhatja neki, hogy segítségére lesz konkrét feladatokban, mint például a környékbeli terapeuták felkutatása, vagy a kérdések összeírása, amit az orvosnak szeretne feltenni. Az egészséges emberek számára egyszerűnek tűnhetnek ezek a kezdő lépések, azonban áthidalhatatlan akadályoknak bizonyulhatnak egy depresszióban szenvedőnek.

2.   Legyen tájékozott! Amennyiben ismerőse szégyenkezik a betegsége miatt, vagy hibásnak érzi magát, magyarázza el neki, hogy ez is csak egy egészségügyi állapot, mint az asztma vagy a cukorbetegség. Ez nem gyengeség, vagy személyiségbeli sajátosság, és aki depressziós ugyanúgy nem tudja egyszerűen túltenni magát ezen a betegségen, mint egy nyílt törésen. Minél többet tud Ön erről a betegségről, annál inkább megértheti, hogy min megy keresztül a beteg, és azt is hogyan tud segíteni neki.

3.   Ne becsülje alá a betegséget! Amennyiben még nem szenvedett hasonló mentális betegségben, ne próbálja meg összehasonlítani depressziós ismerőse tüneteit azzal, amikor lehangolt volt. Ha a normális, ideiglenes szomorúságérzetet ahhoz hasonlítja, amit ismerőse érezhet, akkor az is előfordulhat, hogy a beteg bűnösnek kezdi érezni magát a saját állapota miatt.

suicide-1267709_1920.jpg

4.  Szabaduljon meg a megbélyegzéstől! Kutatások szerint, ha valakit öngyilkos szándékairól kérdeznek, már azzal csökkentik az esélyét, hogy az illető öngyilkosságot kövessen el. Tehát ha nyíltan beszélgetünk a mentális betegségekről, azzal elősegítjük a megbélyegzés jelenlétének fokozatos eltűnését, amivel megkönnyíthetjük a betegséggel élőknek a segítségkérést. Ebből adódóan, minél több páciens keres magának terapeutát, annál többet fognak megtudni a depresszióról a kutatók, ennek következtében egyre jobb kezelési módszerekhez juthatnak a betegek.

5.  Folytassa a párbeszédet! A depresszió tünetei megfoghatatlanok, így nehéz külső szemlélőként megállapítani, hogy vajon az illető igazából jól érzi-e magát, vagy még mindig a betegségtől szenved. Csak azért, mert egyik nap jókedvűnek tűnik ismerőse, ne feltételezze rögtön, hogy „már jobban van”. Maradjon mellette támogatásként, amíg nincs orvosi bizonyítéka annak, hogy felépült a betegségből!

Ne feledje, a depresszió is egy olyan betegség, mint a tüdőgyulladás, vagy a gyomorfekély: kezelésre van szükség ahhoz, hogy megszűnjön, vagy tünetmentessé váljon.

friend-1057645_1920.jpg

Amennyiben depresszióban szenved, vagy van olyan ismerőse akinek mentális segítségre van szüksége, jelentkezzen be pszichológusunkhoz a következő linken: http://bit.ly/25wJNmN