10 tipp az utazási betegség megelőzésére

Az utazási betegség olyan tünetegyüttes, amely autóban, hajón, repülőn, vagy akármilyen közlekedési eszközön kialakulhat a mozgásra érzékenyeknél. Bár egészségügyileg nagyon ritkán jár súlyos kimenetellel, azonban meglehetősen nehézzé teheti a betegségben szenvedők életét. Tünetei a sápadtság, a gyakori ásítozás, intenzív izzadás, fejfájás, gyengeség, émelygés és hányinger, legrosszabb esetben pedig hányás.

A következő tippek segíthetnek az utazási betegség megelőzésében, vagy tüneteinek enyhítésében.

 

1.    Figyeljen oda milyen ételt, italt, esetleg alkoholt fogyaszt utazás előtt és közben. Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást és az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyek szokatlanul eltelítik. Fontos tudni, hogy a nehéz, csípős vagy zsíros ételek esetleg súlyosbíthatják is az utazási betegség tüneteit.

 

2.    Az erős ételszagot is érdemes kerülni ilyenkor, hogy megelőzzük a hányinger kialakulását.

 

3.    Próbáljon olyan ülőhelyet választani, ahol a legkevesebb mozgást tapasztalja. Repülőgépen erre alkalmas hely a gép közepe, a szárny mellett - ez a legnyugodtabb rész - míg hajóúton érdemes lentebb, a hajó közepén lévő kabinok egyikében utazni, a tünetek enyhítése, vagy megelőzése érdekében.

 

4.    Sose üljön menetiránynak háttal!

 

5.    Autóban, ha lehet, mindig elöl utazzon!

 

6.    Ne olvasson könyvet és telefonját is csak pár percig nézze utazás közben!

 

7.    Autós-, illetve hajóúton segíthet, ha a horizonton tartja a tekintetét, vagy kinéz egy fix pontot a távolban és azon tartja szemét.

 

8.    Nyisson ablakot, vagy jutasson be friss levegőt a helyiségbe ahol utazik, ha lehetséges!

 

9.    Ne utazzon utazási betegségben szenvedő közelében! Hallani másokat erről a betegségről beszélni, vagy látni, hogy rosszul lesz valaki, Önt is megbetegítheti.

 

10. Amennyiben az utazási betegség nagymértékben befolyásolja az életét, jöjjön el hozzánk kivizsgálásra és egy szakorvosi konzultáció keretein belül kiderítjük, hogyan enyhíthetőek, vagy előzhetőek meg a zavaró tünetek utazáskor.