Az elsősegélynyújtás alapjai

Előfordul, hogy olyan helyzetbe kerülünk, ahol szükség van egészségügyi hozzáértésünkre, segítségünkre. Ezekre a nem várt eseményekre készíti fel az alábbi cikk, hogy felismerje a váratlan helyzeteket és tudjon segíteni másokon.

Az egyik legáltalánosabb eseten keresztül ismerheti meg az elsősegély-nyújtás alapjait, mely az eszméletvesztés. Jelei, hogy a segítségre szoruló személy hirtelen képtelen reagálni bármilyen ingerre, és úgy tűnik, mintha aludna. Megeshet, hogy az eszméletlen ember légzése leáll, pulzusa lelassul, ami azonnali elsősegélynyújtást igényel. Minél korábban megkapja a szükséges egészségügyi segítséget, annál jobbak a kilátásai a felépülésre.

Az eszméletvesztésnek számos oka lehet, például egy súlyos betegség vagy sérülés, esetleg gyógyszer, drog vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztása. A legáltalánosabb okai az eszméletvesztésnek az alacsony vérnyomás vagy vércukorszint, dehidratáció, vagy szívritmuszavarok. Tünetei a hirtelen reakcióképtelenség, elmosódott beszéd, gyors szívverés, zavarodottság és sápadtság, így ha valakin ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ültessük vagy fektessük le, hiszen az álló helyzetből történő ájulás sokszor vezethet csonttöréshez, bőrfelületi sérülésekhez.

Amennyiben valóban megtörtént a probléma, kövessük a következő pontokat, hogy segíteni tudjon az eszméletvesztetten:

1.    Ellenőrizzük, hogy a személy lélegzik-e. Ha nem, sürgősen mentőt kell hívni. Amennyiben lélegzik, fordítsuk a hátára.

2.    Emeljük fel az eszméletlen személy lábát legalább 30 cm-re a föld felé.

3.    Lazítsuk meg a szoros ruhadarabokat, például az övet, és ha egy percen belül sem reagál, hívjuk a mentőket.

4.    Vizsgáljuk meg a légutakat, hogy van-e torlasz, ami akadályozza a légzést.

5.    Újra ellenőrizzük a légzést, és ha továbbra sem észlelünk levegővételt, akkor alkalmazzunk újraélesztést, míg a mentős meg nem érkezik.

Az újraélesztést akkor kell alkalmazni valakin, amikor az illető már nem lélegzik, és miután hangosan megkérdeztük tőle, hogy „Jól vagy?”, amire szintén nem reagál. Újraélesztést csak képzett újraélesztő végezhet, hogy elkerüljük a nagyobb probléma okozását. Amennyiben nem gyakorlott az újraélesztésben, akkor alkalmazzon szívkompressziót, amíg nem érkezik segítség.