7 tünet, amelyre fontos odafigyelni gyermekeknél

Minden szülő számára természetes, hogy csonttörés, vérzés vagy magas láz esetén rögtön orvoshoz kell fordulni. De mi a helyzet a kevésbé észrevehető, apróbb tünetekkel? A felsorolásból kiderül, hogy mi az a néhány különös viselkedési forma vagy szokás, amelyet fontos figyelni a gyermekeknél.

 

1.    Reakció hiánya a hangos zajokra

Az újszülöttek vagy gyermekek nem tudják elmondani, ha nem hallanak tökéletesen. Ha a különböző ingerekre nem úgy reagálnak, ahogyan azt várnánk, akkor érdemes időpontot egyeztetni a gyermekorvossal, hogy idejében kivizsgálják a problémát.

 

2.    Halláskárosodás

Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, egyre több próbatételnek teszik ki a hallásukat. A hangos zenehallgatás, videójátékok valamint a tévé mind károsíthatják a hallást, és kutatások szerint a 6-19 évesek körében a gyerekek 12,5 százaléka szenved el halláskárosodást a hangos zajok miatt. Megelőzésképp csökkentsük minimálisra a hangerőt a tévén, zenelejátszókon.

 

3.    Fókuszzavar

Figyeljük a jeleket! Ha úgy tűnik, hogy gyermeke nem fókuszál tárgyakra, vagy nehezen talál rá szemével a közeli dolgokra, mint a szülő keze vagy arca, akkor érdemes megnézetni gyermekorvossal. Iskolás gyerekeknél intő jelek, a bandzsítás, lassú, nehézkes olvasás valamint közelről történő tévénézés. Ha ezeket tapasztalja, jelezze orvosának.

 

4.    Magas láz és erős fejfájás

Amennyiben a magas lázat erős fejfájás kíséri, egy nagyobb probléma lehet kilátásban. Ha időben elkapjuk a betegséget, kellemetlen szövődményeket előzhetünk meg vele.

 

5.    Hasüregi fájdalom

Gyermekeknél mindennapos dolog lehet a hasfájás, viszont a különösen erős hasi fájdalom, hányás, hasmenés vagy tapintásra való érzékenység aggodalomra ad okot, hiszen akár a vakbélgyulladás jele is lehet. Vakbélgyulladás esetén a fájdalom idővel egyre rosszabb, ilyenkor az orvosi vizsgálat elengedhetetlen.

 

6.    Légzési problémák

Kutatások szerint a gyermekek közel 10 százalékát kínozzák az asztma tünetei. Az árulkodó jelek, mint a levegőhiány, kilégzésnél sípoló hang könnyen megfigyelhetők a gyermek fizikai aktivitásának alkalmával. A légúti fertőzésekből való lassú és nehézkes felépülés is az asztma egyik jele lehet. Ezt a betegséget ugyan nem lehet meggyógyítani, de minimalizálni lehet a tüneteket, az orvos által tanácsolt eszközökkel.

 

7.    Súlycsökkenés

A megmagyarázhatatlan súlycsökkenés aggasztó lehet, mivel nagyon sok probléma első tünete a fogyás. Az enyhe ingadozás normális, viszont a súlyos változásokkal feltétlen orvoshoz kell fordulni.


A felsorolásban olvasott tünetek még nem bizonyítanak betegséget, ugyanakkor megelőzésképp, amennyiben észleli gyermekén a szimptómák bármelyikét, forduljon gyerekorvosainkhoz, akik szeptember 1-jétől reggel 8-tól este 8-ig rendelkezésére állnak.