Honnan ered és mi okozza a betegséget?

Az új koronavírust Kínában azonosították 2019 végén, melynek neve SARS-Cov-2 (súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa 2).

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (coronavirus disease: koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

 

Hogyan terjed az új koronavírus ?

A vírus emberről emberre leginkább cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal terjed. Elsősorban köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre.

A vírus a különböző felületeken, többek között üveg-, fém- és műanyag tárgyakon is életképes marad. A szennyezett felületek, tárgyak érintésével, kézzel az archoz, szájhoz, orrhoz, szemhez vihető a vírus és ily módon is bejuthat a szervezetbe.

Előfordul, hogy tünetmentes emberek is hordozzák a kórokozót és észrevétlenül terjeszthetik a betegséget.

 

Mi a lappangási idő, miért fontos?

A fertőzés és a tünetek megjelenése közötti időszak, mely idő alatt már fertőzhet az érintett személy. A koronavírus vonatkozásában jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (2-14 nap).

 

Meddig áll fenn a fertőzőképesség ?

Még nem ismert pontosan, hogy egy fertőzött beteg mennyi ideig fertőzőképes. Valószínűleg a fertőzőképesség a tünetek meglétekor a legnagyobb, azok súlyosságával arányos, de már a lappangási időszakban is fertőzőképes a vírushordozó.

 

Melyek a tünetei és milyen súlyosak az új koronavírus által okozott fertőzések?

A kórokozó elsősorban a légutakat, azok nyálkahártyáját támadja meg, de súlyos esetben az egész szervezetre kiterjed. A megbetegedés az egyes embereknél különböző tüneteket válthat ki. A legtöbb fertőzöttnél enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású betegség alakul ki, amelyből a gyógyulás nem igényel kórházi ellátást.

Azoknál a betegnél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magasvérnyomás, szív-és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek. ,

A leggyakoribb tünetek: láz, nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság

Kevésbé gyakori tünetek: torokfájás, izomfájdalom, hasmenés, kötőhártya-gyulladás, fejfájás, a szaglás-ízlés elvesztése, bőrkiütés vagy elszíneződés a kéz ujjain, lábujjakon

 

Hogyan lehet gyógyítani az új koronavírus okozta megbetegedést?

Jelenleg nincs speciális, célzott kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél a szervezetét, immunrendszerét, légzését támogató kezelést alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékkezelés, vírusellenes szerek, szükség esetén légzéstámogatás).

 

Melyek az alapvető védőintézkedések, a megelőzés eszközei az új koronavírus ellen?

Higiéniai szabályok fokozott betartása

Az első és legfontosabb a gyakori, hatékony, legalább fél percig tartó, a kéz minden részére  (tenyér, ujjvégek, kézhát, hüvelykujj) kiterjedő meleg vizes, szappanos kézmosás!

 

  • hazaérkezés, munkába érkezés után
  • tömegközlekedés után
  • étkezés előtt és után
  • WC használat előtt és azt követően
  • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
  • beteggel vagy arra gyanús személlyel érintkezés előtt és után
  • állatokkal, vagy állatok ürülékével való érintkezés után

 

Amennyiben nincs lehetőség kézmosásra a higiénés kéz- és bőrfertőtlenítéshez antibakteriális törlőkendő vagy alkoholos kézfertőtlenítő oldat és gél használandó.

  • A lehetséges góchelyek, a szűk, zárt, szellőzetlen, zsúfolt terek kerülése
  • A hétköznapok kultúrájában gyakori fizikai érintkezések (kézfogás, ölelés..) mellőzése
  • Szociális távolságtartás, személyes találkozások során a 1,5 -2 méteres távolságtartás
  • Rendszeres szellőztetés
  • Tüsszentés, köhögéskor papírzsebkendő használata, melyet azután azonnal ki kell dobni. Amennyiben erre nincs lehetőség a behajlított kar könyökhajlatába ajánlott köhögni.
  • Szem, száj, arc érintése csak kézmosást követően
  • Fertőzött személyek, szoros kontaktjaik illetve a velük kapcsolatba került tárgyak kerülése
  • Idegen állati eredetű testnedvektől, vizelettől, széklettől való távolságtartás, nem érintése
  • Az elrendelt maszkviselési kötelezettség betartása a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben
  • Krónikus alapbetegséggel (magasvérnyomás, cukorbetegség…) élő személyek saját védelme érdekében ajánlott a maszk viselése és alapbetegségük orvosi utasítás szerinti gondos karbantartása
  • A használt arcmaszk, gumikesztyű elkülönült gyűjtése, semmiképp sem a kommunális hulladékba helyezése
  • Rossz közérzet, tünetek észlelése esetén arcmaszk használata és orvossal történő telefonos kapcsolatfelvétel

 

Hogyan segítheti szervezetét a koronavírus elleni védekezésben?

A szervezet védekező képessége, így a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség alapvetően függ az immunrendszer működésétől, a szervezet általános állapotától. Vírusjárvány idején különösen fontos mindent megtenni azért, hogy az immunrendszer megfelelően működjön és erős ellenállóképességgel tudja felvenni a harcot a kórokozókkal. A szervezet ellenállóképességét erősíti:

  • Rendszeres fizikai aktivitás, mely elengedhetetlen a szövetek megfelelő vérellátásához, oxigénnel, tápanyaggal való ellátásához, végeredményben növeli a szervezet ellenállóképességét. Ajánlott naponta 30 perc közepes intenzitású kardio mozgás (futás, kocogás, kerékpározás, úszás), naponta 10 000 lépés.
  • Szabad levegőn tartózkodás, szellőztetés, mely felfrissíti a szervezte és elősegíti a szoba levegőjében esetlegesen összegyűlt kórokozók távozását
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás, melynek alapja a vegyes táplálkozás (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) zöldség és gyümölcsfogyasztással, rostdús táplálkozással
  • Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kiemelten D és C-vitamin kellő mennyiségű bevitele
  • Alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése, mely jelentősen rontja a szervezet ellenálló képességét, károsítja az immunrendszert. Így fertőzéses, járványos időszakban fogyasztásuk kerülése különösen fontos.

 

Milyen megelőző intézkedések bevezetése és betartása javasolt a munkahelyeken?

Megelőző intézkedések bevezetése és betartása javasolt a munkahelyeken

Csak egészséges emberek álljanak munkába! Amennyiben bármely megbetegedésre utaló jel –láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, fáradtság, íz- és szaglásérzékelés zavara, hasmenés- jelentkezik a munkavállalónál maradjon otthon, ne menjen közösségbe, telefonon hívja fel háziorvosát. Kiemelt fontosságú az egyéni felelősség!

Tömegközlekedési eszközökön fontos az elrendelt maszk viselése.

A járványidőszakban munkáltatónál előírt munkavédelmi szabályok szigorú betartása.

Személyi higiénére fokozottan kell ügyelni, különösen fontos a kézhigiéne és a köhögési etikett betartása. Fontos a belépési pontokon, a szociális blokkokban a kézmosási és kihelyezett kézfertőtlenítési lehetőség, papírtörtő kendő használat.

Törekedni kell a személyek közti 1,5 – 2 méteres távolság megtartására. Minden helyiségben (munkaterület, öltöző, étkező, pihenő, dohányzásra kijelölt hely..) kerülni kell a zsúfoltságot.

Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, vírusölő (virucid) kézfertőtlenítőszerek, mosogatószerek, felületfertőtlenítőszerek használatára.

Kiemelten fontos napjában többször fertőtleníteni azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek : ajtókilincs, korlát, villanykapcsoló, lift nyomógombja, billentyűzet, egér, monitor, stb

Beltéri helyiségek naponta több alkalommal szükséges szellőztetni! A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében javasolt a természetes szellőztetés alkalmazása.

A légtechnikai eszközök közül kerülendők azok a műszaki megoldások, amelyek friss levegő pótlásra nem alkalmasak, csupán a belső levegőt forgatják. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük javasolt.

Amennyiben egy dolgozónál munkavégzés közben a betegség tünetei jelentkeznek azonnal el kell különíteni egy zárt helyiségben, ha nem megoldható legalább 2 méterre a többi embertől. Mielőbb el kell hagynia munkahelyet és fel kell vennie telefonon  kapcsolatot a háziorvosával.