2003-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude minősítéssel. 1999 óta tudományos diákkörösként, ezt követően PhD hallgatóként, rezidensként, szakorvosjelöltként, egyetemi tanársegédként, majd 2018-tól egyetemi adjunktusként dolgozom a Semmelweis Egyetem I.számú belgyógyászati klinikáján. Tudományos értekezésemet a cukorbetegséghez társuló idegkárosodás témakörében írtam, ezt követően fordult érdeklődésem a hematológia felé. A klinikán jelenleg részt veszek a magyar és angol egyetemi oktatásban, valamint a diabetológiai és hematológiai betegek ambuláns ellátásában.

A cukorbetegek ellátásban fontosnak tartom azt, hogy beteg úgy érezze, hogy részese, alakítója a kezelésének, és nem a feje fölött, hanem vele együtt születnek a döntések a terápiáját illetően. A diabeteses beteg gondozása csapatmunka, melynek legfontosabb résztvevője (és a siker kulcsa) a beteg maga, akit a dietetikus, a diabetológiai szakasszisztens és a diabetológus támogat abban, hogy a számára legmegfelelőbb szénhidrát anyagcserehelyzetet érjék el. Ez egy támogató légkört jelent, melyben nem szégyen bevallani a diétahibákat, kilengéseket, hiszen a cél az, hogy olyan életmódot tudjunk kialakítani a beteg számára, melynek betartása nem elérhetetlen. Az inzulinkezelés bevezetése sem igényel feltétlenül kórházi befekvést, mivel a kórházi életmód teljes mértékben eltér a beteg mindennapos életvitelétől, márpedig az inzulin dózisát nem a kórházi testmozgáshoz és étrendhez kell beállítani. Éppen ezért az arra alkalmas betegeknél (ez elsősorban a 2-es típusú, tehát az elhízáshoz, életkorhoz társuló cukorbetegeknél jön szóba), az inzulinadás betanítását követően a beteggel együtt, ambuláns keretek között állítjuk be az inzulinkezelést úgy, hogy a beteg közben nem esik ki a munkából és folytathatja a mindennapos tevékenységeit. A biztonságos ellátás érdekében természetesen ilyenkor a beteg számára lehetőséget adok az akár mindennapos, e-mailben történő konzultációra, mely során a páciens megtanulja, hogyan reagáljon a sokszor nem kiszámítható vércukoringadozásokra. Az optimális anyagcserehelyzet elérésén túl a gondozás további fontos eleme a cukorbetegség lehetséges szövődményeinek szűrésére (vesekárosodás, idegkárosodás, érszövődmények) irányított figyelem, hogy ezzel ezeket a lehető legkorábbi felismerjük és kezelni tudjuk.

A belgyógyászati szakrendelésre általános panaszokkal jelentkező páciensnél a kivizsgálás elindítása mellett szükség esetén a megfelelő társszakmákhoz (pl. gasztroenterológia, endokrinológia, kardiológia) irányítom a beteget.

A  belgyógyászati rendelésen belül hematológia irányú konzultációra is szükség lehet például visszatérő vagy nem javuló vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezke számbeli eltérések, tartósan fennálló nyirokcsomó megnagyobbodás, lépmegnagyobbodás esetén, vagy korábbi thrombotikus eseményt (mélyvénás thrombózis, tüdőembólia), esetleg 2 vagy több vetélést, sikertelen lombikkezeléseket követően. Ezen túlmenően thrombofília vizsgálatok indítványozása, azok eredményeinek megbeszélése, vagy az antikoaguláns kezelés módjának, hosszának meghatározása is igényelhet hematológus konzultációt. Amennyiben az alapvizsgálatokon túlmenően további speciális hematopatológiai vizsgálatok elvégzésére van szükség, vagy a kivizsgálás során olyan jellegű vérképzőszervi betegség igazolódik, melynek ellátása (pl. immunterápia, kemoterápia adása szükséges) meghaladja a magánrendelés kereteit, akkor ennek megszervezésében is segítséget tudok nyújtani.

 

Translate