HU-1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM park II. emelet   

DR. DOMÁN ISTVÁN PH.D.

DR. DOMÁN ISTVÁN PH.D.

ortopéd sebész szakorvos | Rendel: Előjegyzés esetén

Főbb szakterületek

Fő területem a csípő és térdprotézis beültetés, arthroszkópos sebészet és a láb elváltozásainak sebészete. Angliai tartózkodásom alatt több mint 5000 műtétet végeztem ezen a területen és mindig törekedtem arra, hogy legújabb műtéteket és technikákat tanuljam meg. Ezek nagy részét sikerült itthon is bevezetni. Ilyen például a felépülési időt jelentősen lerövidítő, izomsértéssel nem járó ún. elülső (direkt anterior) csípőprotézis beültetés, melyet követően a kórházi tartózkodás rendkívül rövid és a beteg néhány nappal a műtétet követően segédeszköz nélkül képes járni.

Szintén újdonság a csípőízületi kopás leggyakoribb okaként ismert ún. csípőízületi impingement műtéti megoldása. Az elváltozás hátterében a csípőízületet alkotó csontvégek kissé eltérő formája áll. Amennyiben a tüneteket okozó deformítás időben korrekcióra kerül, a csípőkopás akár meg is megállítható és egy későbbi protézis beültetés elkerülhető.

Ezeken túl előnyben részesítek minden olyan technikát, melyek vagy segíthetnek a műtétek elkerülésében  mint, például az ízületi PRP terápia vagy betegek műtétet követő gyorsabb felépülését segítik. Ilyenek a  lokál infiltrációs anesztézia, a minimálisan invazív műtéti technikák, vagy a gyorsított rehabilitáció (Enhanced Recovery Program) protézis beültetést követően.

Szakmai profil

1993 – 2007

Orvosi tanulmányaimat a Pécsi Orvostudományi Egyetemen folytattam, ahol 1993-ban diplomáztam.Szakorvosi képesítést 1998-ban, tudományos minősítést (PhD) 2003-ban szereztem.A Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinikáján dolgoztam klinikai orvosi, tanársegédi, 2003-tól adjunktusi beosztásban.Ösztöndíjjal Spanyolországban, Olaszországban, Dél-Koreában, Japánban és Franciaországban töltöttem huzamosabb időt, továbbá az Egyesült Államokban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban jártam tanulmányúton.

2007 -2012

Főállásban vezető szakorvosként (konzultáns) dolgoztam az Egyesült Királyságban (Greater Manchester Surgical Centre, Trafford General Hospital, Manchester – The Cheshire and Merseyside NHS Treatment Centre, Runcorn – Shepton Mallet NHS Treatment Centre, Shapton Mallet – Barlborough NHS Treatment Centre, Barlborough – Spire Liverpool Private Hospital, Liverpool – Spire Manchester Private Hospital, Manchester).

2013 – 2016

A Tolna Megyei Balassa János Kórház Ortopédiai osztályának voltam az osztályvezető főorvosa ahol lehetőségem nyílt a külföldön elsajátított legújabb műtéti technikák bevezetésére.

2017 –

2017-től a MOM Szent Magdolna Magánkórházban lehetőségem nyílt európai színvonalú környezetben a legújabb műtéti technikák és legkorszerűbb implantátumok használatára. Fő működési területem a csípőízület és a térdízület sebészete. Specialitásom a csípőprotézis beültetése izomátvágás nélkül, valamint a térdprotézis beültetése egy új módszerrel, mely során MRI vagy CT alapján egyedileg gyártott eszköz biztosítja a protézis rendkívül pontos beültetését.

Műtéti tevékenységem egyik fő profilja a csípőprotézis beültetés, melyet egy forradalmian új módszerrel végzek. Ez a csípő körüli izomzatot teljesen megkímélő, ún. elülső feltárás, mely drasztikusan lerövidíti a lábadozási időt, így akár néhány nappal a műtét után a betegek segédeszköz nélkül képesek járni, autót vezetni, illetve pár héttel később visszatérni a munkába. A műtétet egyedülállóan a végtag húzatása nélkül, hagyományos műtőasztalon végzem. Magyarországon újdonságnak számít a fiatalkori csípőkopáshoz vezető állapot, az ún. csípő impingement általam végzett műtéti megoldása is, mely időben végezve elkerülhetővé teheti a csípőprotézis beültetését. Magyarországon egyedüliként végzek MR, ill. CT alapján egyedileg legyártott eszközökkel térd és csípőprotézis beültetést, mely számos egyéb előnye mellet a beültetett implantátum élettartamát hosszabbíthatja meg. Nagy tapasztalattal rendelkezem továbbá a térd arthroszkópos sebészetében, a lábsebészetben és a gyakoribb felsővégtagi elváltozások műtéti kezelésében. Ortopédiai műtétek