HU-1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM park II. emelet   

REHABILITÁCIÓ – GYÓGYTORNA

REHABILITÁCIÓ – GYÓGYTORNA

Rendel: Konkoly Anett | Hétfőtől péntekig 8-16-ig, előzetes bejelentkezés alapján

Gyógytorna, rehabilitáció: 50perc

A mozgásszervi panaszok legjobb gyógymódja maga a mozgás.
Gyógytorna javasolt a sérüléseket, traumákat, műtéteket követő rehabilitációs időszakban, az érintett terület izomerejének, mozgástartományának és az egész test egyensúlyának mihamarabbi helyreállítása érdekében.
Gyógytorna szükséges bármilyen mozgásszervi panasz, fájdalom, funkció romlás esetén, ortopédiai, reumatológiai, neurológiai kórképeknél.
A gyógytornát végezhetjük prevenciós céllal is: sportolók esetében a sérülések elkerülése végett, a teljesítmény fokozásának érdekében. Megelőzhetjük vele akár a mindennapi munka – legyen az nehéz fizikai, vagy  ülő munka – miatt fellépő problémákat, fájdalmakat, mozgástartomány beszűkülést. Időskorban az ízületek mozgékonyságának megőrzése, az állóképesség fenntartása, a csontritkulás késleltetése a cél.
Nagyon gyakran a legkisebbek is gyógytornára szorulnak, a gyermekeknél általában a gerincferdülés, a különböző hanyagtartások, a talpi boltozatok süllyedése (lúdtalp) indikálja a rendszeres torna bevezetését. Mindenképpen figyeljünk oda rájuk, hiszen ebben az életszakaszban még könnyebben kezelhető, illetve korrigálható a probléma, és a későbbi fájdalmak kialakulása megelőzhető.

 

Schroth terápia – háromdimenziós scoliosis terápia: 50perc

A terápia eredményes a scoliosis (gerincferdülés), a gerincferdülés műtéte előtt és után, a Scheuermann kór, illetve bármilyen gerincet érintő tartási probléma, hanyagtartás esetén. A gerincet három blokkra felosztva kezeli a gerinc oldalirányú görbületeit, a csigolyák csavarodása következtében kialakuló bordapúpot, és a lapos hátat is. Különböző asszimmetrikus helyzetekkel, és a háromdimenziós légzéssel érjük el a gerinc korrekcóját, majd ebben a helyzetben végzünk maximális nyújtózást és speciális izomerősítést. Helyreállítjuk a testképet, és fokozzuk a csökkent működésű tüdőterületek aktivitását. A rendszeres kezelés hosszú távon is tartós korrekciókat eredményez.

 

McKenzie torna: (márciustól) 50perc

A McKenzie terápia a porckorongsérv, a sérvet megelőző állapot (protrusio) és a gerinc egyéb degeneratív betegségeinek speciális vizsgálati és kezelési módja. A torna célja az ideggyökök felszabadítása, a porckorong visszapréselése a csigolyák közé. A vizsgálat után a páciens a számára megfelelő gyakorlatsort végzi a gyógytornász vezetésével, illetve otthonában. Fontos, hogy az egyéni gyakorlatokat megfelelő szorgalommal végezzük az előírt ismétlésszámban, mert csak így megelőzhető a műtéti beavatkozás.

 

Flossing terápia: 50perc

Speciális gumiszalaggal végzett terápia, mely a prevencióban és a rehabilitációban, akut, illetve krónikus sérülések, fájdalmak esetén egyaránt alkalmazható. Csökkenti a gyulladást, duzzanatot, letapadásokat, a szövetek krónikus feszességét, és helyreállítja az izom – és kötőszöveti egyensúly felbomlását. Segítségével növelhető az ízületek mozgásterjedelme és a mobilitás.
A kezelés során a gumiszalaggal a probléma jellegének megfelelő feszítéssel körbetekerjük az érintett területet, majd a páciens így végez gyakorlatokat. Ezt egymás után többször ismételhetjük egy kezelésen belül, változatos feladatokkal. A páciensek már az első feltekerés után is arról számolnak be, hogy az előtte fájdalmas, feszes terület lazábbá, “könnyeddé” vált, a mozgások kevésbé fájdalmasak.

 

Kineziológiai Tape:  30 perc

A kinezolológiai tapasz egy rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amelynek segítségével sportsérülések, húzódások, görcsös izmok, törzs – és végtagfájdalmak, gyulladásos tünetek kezelhetők. Emellett alkalmazható gerincferdülés, tartási rendellenességek esetén, valamint a műtéteket követő rehabilitációt kiegészítve. Előnye, hogy kémiai anyagok felhasználása nélkül, a keringés fokozásával segíti, és gyorsítja a regenerációt, csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Ragasztástól függően lazítja a feszes izmokat, korrigálja a testtartást, tehermentesíti a sérült szövetet, és rögzíti az instabil ízületeket.

 

Triggerpont kezelés és fascia lazítás: 50prc

A triggerpontok olyan feszültségpontok az izomszövetben és a fasciában, melyek kimondottan érzékenyek, lokális, és sokszor kisugárzó fájdalmat okoznak. Az adott izom feszes, merev, emiatt a mozgásokban nem tud megfelelően részt venni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a vérkeringés akadályozottá válik, az ízületek mozgásai csökkenhetnek, arc-, fej-, fog-, és hasfájás jelentkezhet. Túlterhelődik az ín, ízületi panaszokat, kopásos elváltozásokat,  gerincproblémákat tapasztalhatunk, és a sérülések veszélye is megnő.
A terápia során a terapeuta megvizsgálja az érintett és a környező területeket. Ezután speciális fogásokkal fellazítja a fasciát, az izomzatot, oldja a letapadásokat. Amikor az adott terület már kellően előkészített, a trigger – és tenderpontok könnyen kitapinthatók. Ekkor a terapeuta rányomással kezeli őket, melyet fél-egy percig fenntart, majd lassan felengedi. Ennek hatására javul a vérellátás, a salakanyagok távoznak, és megszűnik a góc. Az adott csomó stádiumától függ, hogy hány alkalom után fejeződik be a gyógyulás.
A terápia mindenképpen kiegészítendő megfelelő tornagyakorlatokkal. A feszes izmok nyújtása, illetve a gyengült izmok erősítése – akár otthon végzett feladatokkal – fontos annak érdekében, hogy a csomók ne jelenjenek meg újra. Emellett meg kell vizsgálni a mindennapi mozgásokat, a testtartást, és kijavítani a hibákat.