Lágyéksérv esetén nyílt és laparoszkópos műtéti megoldás lehetséges. A nyílt műtétek többségét, a laparoszkópos műtéteket minden esetben szövetbarát háló beültetésével végezzük. A páciensek a műtét után 24 órán belül elhagyhatják a kórházat, aktivitásukat néhány héten belül visszanyerik.

 

Nyílt lágyéksérv műtét (inguinalis hernioplastica, Lichtenstein műtét)

A sérvműtét célja minden esetben a hasfal feszülésmentes helyreállítása. Nyílt műtét során a sérv feletti kis metszésből a hasfal rétegeit rekonstrukáljuk és szövetbarát háló beültetésével erősítjük meg. Hosszútávú eredményei a laparoszkópos technikával egyeznek, kiújulásuk az esetek kb. 1%-ban fordul elő.

 

Laparoszkópos lágyéksérv műtét (TAPP műtét)

A laparoszkópia nyújtotta előnyök a lágyéksérvek esetén is érvényesek, de korántsem olyan  egyértelmű a döntés a nyitott és laparoszkópos sérvműtét között mint az epeműtétek esetén. A laparoszkópos műtét előnye a csökkent műtét utáni fájdalom és gyorsabb felépülés, kisebb műtéti metszés.

Kétoldali sérvek esetén a laparoszkópos technika preferálandó. Nagy, herezacskóba terjedő sérvek esetén csak nyílt műtét végezhető. Korábbi hasi műtétek miatti összenövések a laparoszkópos technika alkalmazását korlátozzák.

A választandó műtéti technikát a vizsgálatot követően az operáló sebész javaslata alapján határozzuk meg a páciens preferenciáit is figyelembe véve.

Translate