UROLÓGIAI VIZSGÁLATOK FONTOSSÁGA

  Az utóbbi évtizedekben a prosztata megbetegedések egyre gyakrabban keserítik meg nem csak az idősebb, hanem a fiatal és középkorú férfiak életét is. Ennek oka többek között a férfi lakosság megváltozott életmódjában keresendő.

  PROSZTATA ELVÁLTOZÁSAI

  A prosztata hormonhatásra reagáló szerv.

  50 év felett gyakori a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, főleg a húgycsövet körülölelő mirigyállományé. Ilyenkor vizeletürítési panaszok, nehéz indítás, lassú ürülés, éjszakai vizelés jelentkezik.

  A prosztatában kialakuló rosszindulatú daganat is egyre gyakrabban igazolható. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának második leggyakoribb oka a tüdőrák után. Magyarországon évente 2700 fővel növekszik a felfedezett esetek száma. Az életkor előrehaladtával előfordulása szaporodik.

  Kialakulásában örökletes tulajdonságok is tapasztalhatók, ezért egyes családokban halmozottan is előfordulhat.
  Csak előrehaladott állapotban okoz tüneteket!

  UROLÓGIAI VIZSGÁLATOK

  Felderítésében jelentős lehetőség a PSA vizsgálat vérvétellel, mellyel meghatározható egy fehérje természetű anyag (specifikus antigén), ami a prosztata szövetében termelődik és értéke utalhat a prosztatában zajló rosszindulatú folyamatra.

  Az 50 év feletti és tünetmentes férfiaknál is évente javasoljuk az urológiai szűrővizsgálatot, ami a PSA levétele után egy általános fizikális vizsgálatból és a végbélen keresztül történő betapintásból áll, mely a prosztata nagyságának, felületének, tömöttségének, fájdalmasságának megítélésére szolgál.

  A szűrés kiegészíthető a hólyag ultrahang és a vizelet általános vizsgálatával. A vizeletürítési zavar súlyosságának megítélésére szolgál az IPSS táblázat, az ürítési tünetek tesztjének kitöltése, és e mellett a vizeletürítés grafikus ábrázolása is elkészíthető az uroflowmetria vizsgálattal.

  Translate